۲۳ آبان ۱۳۸۷
گفت و گوی ادیان توسط سیاست مداران
جلسه گفتوگوی ادیان دیروز در سازمان ملل به دعوت پادشاه عربستان سعودی یکی از مهمترین وپر جنجال ترین کارها در حوزهی گفتوگوی ادیان بود. پذیرش گفتوگوی دینی توسط قدرتمندان و رؤسای کشورها به عنوان یک واقعیت و ضرورت گام مهمی برای دینباوری و رسمیت دادن به آن میتواند تلقی شود؛ اما به این نکات باید توجه کرد:
۱. این مجموعه رهبران سیاسی کشورها بودند. آنها قدرت فراوانی در سیاست دارند اما مراجع دینداران ادیان مختلف دنیا نیستند. تصمیم آنها بر دینمداران تأثیر فراوانی ندارد.
۲. در این اجلاس با حضور رییس جمهور اسراییل تلاش شد تا مشکل سیاسی خاورمیانه به عنوان مشکل دینی بین یهود و اسلام معرفی شود. این در حالی است که مسلمانان و یهودیان در بقیهی نقاط دنیا در کنار یکدیگر به خوبی زندگی میکنند. هر وقت گفتوگوی ادیان پوششی برای حل مشکلات سیاسی میشود، تأثیر دینی آن کم میشود و زمینهی قدرت یافتن تندروهای دینی میگردد.
۳. اطراف گفتوگو در حوزهی دینی باید در میان دینداران تأثیر مثبت برای همراهی و همکاری ببیشتر بر روی مشترکات بگذارد. گفتوگو برای تغییر دین نیست ولی قدرت هدایت بشر به سمت همکاری و صلح را دارد. مخالفت سیاسی با رهبران کشورها در بسیاری از موارد که آنان طرفدار گفتوگوی دینی شوند منجر به دینستیزی میشود.
با همهی اینها هر گامی در جهت تقویت و گفتگوی ادیان نیاز امروز است. به خصوص تأثیر آن بر داخل عربستان که سالهاست تحت تأثیر تفکر سلفی بوده و همین تفکر جوهر افراطیگری در دنیای اسلام بوده است.